Van olyan, hogy az állandó fogmosás sem segít a leheleteden

Fogimplantátum

A fogínyt érő betegség könnyedén megelőzhető lenne, hogyha mindenki betartaná a szájápolási szokásokat. Azonban sokan gyerekkorban elhanyagolják ennek a fontosságát, így szép lassan kialakul a fogágy-betegség. A fogágy gondoskodik arról, hogy a fogak mindig stabilan álljanak az ínyben és ne kezdjenek el lötyögni, még a legnagyobb igénybevétel esetében sem. A fogínygyulladás nagyon gyakori panasznak számít, ami kellemetlen leheletet okoz a szájban, az elszaporodott baktériumok miatt. Sokszor kerülhetünk emiatt kellemetlen helyzetbe.

A fogínygyulladás nem feltétlenül jár együtt esztétikai problémával, sokkal inkább a rossz szájszag lesz az, ami miatt nem merjük majd kinyitni a szánkat társaságban. Ennek a velejárója a feszélyezett közérzet lesz és végül már nem is akarunk emberek közé menni. Hiába a drága szájspray és a különféle fogkrémek, az ínygyulladást nem ilyen egyszerű elmulasztani.

A paradontológia egy viszonylag fiatal tudományág, viszont biztosan ez lesz a megoldás a problémánkra. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy forradalmasította a fogászatot. De miért is ennyire jelentős ez az előrelépés? A paradontológia megmenti az eredeti fogakat a kihúzástól. Néhány évvel ezelőtt az volt a bevett eljárás, hogy a beteg fogakat eltávolították és így gyógyíthatóvá vált a fogínygyulladás, a számos célzott kezelés révén.

A fogorvosoknak elsősorban nem az a feladatuk, hogy kihúzgálják a páciensek fogait. Sokkal nagyobb kihívást jelent azoknak az állapotát helyreállítani. Néhány évtizede erre nem volt lehetőség, de most már sokkal fejlettebb az orvostudomány ezen a téren is, így megmenekülnek a beteg fogak, ám ehhez szükség van a szájhigiéniás kezelésekre is. Ha nem tartjuk be a szájápolási szokásokat, akkor hiába a fogorvos minden igyekezete, előbb-utóbb sor kerül a foghúzásra. Sajnos a statisztikák szerint hazánkban népbetegségnek számítanak a különféle ínyproblémák. Ezek a rossz szájápolási szokásoknak tudhatóak be, illetve annak, hogy nem látogatják az emberek rendszeresen a fogorvosi rendelőket.