Egyszer volt, hol nem volt… volt egyszer egy nő, aki mindent meg akart tudni az energetikai tanusítványról.

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány

energetikai tanúsítvány

Nagyon szeretek mesélni a gyerekeimnek, mert imádom látni az arcukon az izgalmat, az álmodozást, azt, hogy élvezik, hogy mindent tudnak a sárkányról, a tündérekről és minden másról. Na meg persze azért is, mert hiába van az a tény, hogy elvileg felnőttem, még mindig lenyűgöznek a mesék. Egyszerűen szeretem őket és kész.

Szeretem a hagyományos hercegnős-sárkányos történeteket, az újabb meséket, sőt a Thomas a gőzmozdonyt is. A múlt hónapban viszont leginkább annak örültem volna, ha valaki mesél nekem a házak eladásához szükséges energetikai tanusítványról. Mégpedig valami olyan stílusban, hogy én, aki totálisan semennyit nem értek az ingatlanügyekhez, felfogjam, pontosan mi az az energetikai tanusítvány, miért kell, és honnan szerezhetnék egyet.

Azonban hiába keresgéltem egyszerűen nem találtam semmit az interneten, amiből választ kaphatnék a kérdéseimre, sőt az egész dolog csak egyre ijesztőbbnek kezdett tűnni. Ekkor jött az én megmentő királyfim a férjem személyében, aki elmondta, talált egy weboldalt, ami nem csak a kérdéseink megválaszolásában segít, hanem rögtön a tanúsítvány elkészítésében is. A weboldal az e-tanusitas.eu volt.

Minden fontos tudnivaló egy helyen

Az e-tanusitas.eu legfontosabb feladata minden szempontból érvényes energetikai tanusítványok kiállításában való segítség. Kollégáik az ingatlanok személyes állapotfelmérésétől a kész dokumentum kiállításáig és kiszállításáig mindent elvállalnak, így velük gyorsan és egyszerűen juthatunk hozzá a kész dokumentumhoz.

Az e-tanusitas.eu 5 egyszerű lépésből álló folyamatot kínál energetikai tanusítványok elkészítéséhez. Az oldalról pontosan és érthetően tájékozódhatunk arról, pontosan mi is a menete a tanúsítványok kiállításának. Illetve természetesen részletesen le van írva az is, hogy pontosan hogyan zajlik a folyamat a dokumentum igénylésétől az elkészítésig, milyen feladataink vannak nekünk a folyamat során, mi az, amiért nem kell aggódnunk, mert a szakemberek végzik el, valamint mivel tudjuk segíteni a szakemberek munkáját.

Saját szolgáltatásának ismertetése mellett az oldal azzal is foglalkozik, hogy informáló, tájékoztató anyagaik és leírásaik segítségével még a hozzám hasonló dinkák is felfoghassák, mi az az energetikai tanusítvány, miért fontos, hogy meglegyen és miért lehet baj, ha nincs meg. Mindezt egyszerű és abszolút közérthető módon teszik. Ráadásul elintézik azt is, hogy ne érezd magad hülyén, ha nem tudtál arról, hogy bizonyos esetekben fontos, hogy egy ingatlannak legyen ilyen tanúsítványa. Ugyanis az oldalról megtudhatjuk, hogy hiába szörnyen fontos dolog ez, a legtöbben csak az utolsó pillanatokban szereznek tudomást róla.

Tulajdonképpen mi az az energetikai tanusítvány?

Pedig tényleg nagyon fontos dolog!

Az energetikai tanusítvány egy olyan dokumentum, amely azt mutatja meg, mennyi energia szükséges ahhoz, hogy egy épület vagy egy lakás fenntartható legyen. A dokumentum tehát röviden azt mutatja be, mennyire drága az adott ingatlan működtetése. Illetve tartalmazza az úgynevezett energetikai besorolás szintjét is.

Az energetikai tanusítvány tehát azt tartalmazza, hogy bizonyos energiafogyasztás szempontjából támasztott előírásoknak hogyan felel meg az adott ingatlan. Fontos, hogy a tanúsítvány mindig azt az aktuális állapotot tükrözi, amely akkor jellemezte az ingatlant, amikor a tanúsítványhoz szükséges helyszíni felmérés készült. A weboldal többször is figyelmeztet arra, hogy egy tanúsítvány 10 év eltelte után mindenképpen elévül. Emellett pedig azt is fontos észben tartani, hogy olyan nagyobb változtatások, melyek valamilyen szempontból befolyásolják az energiafelhasználást (pl. egy lakás szigetelésének megújítása, vagy egy kazán újabb típusra cserélése), befolyásolhatják az energetikai besorolás szintjét is. Nagyobb változtatások esetén tehát a tanúsítvány akkor is elévülhet, ha nem telt még le a 10 év.

Akiket komolyabban érdekel a téma, és nem vesztek el így is a rengeteg információban, azok azt is elolvashatják, milyen szintjei vannak az energetikai besorolásnak. Ez röviden egy 12 fokozatú skála, amelynek van egy meghatározott minimuma, ami alatt nem lehet házat építeni, legmagasabb szintjei pedig  most már csak akkor érhetők el, ha az adott ingatlan megújuló energiaforrásokat is használ, tehát zöldebb energiafogyasztást képvisel.

Az e-tanusitas.eu-ról megtudhatjuk azt is, hogy 2009 óta minden új építésű, 2012-től pedig már a régebben épített ingatlanoknak is rendelkeznie kell érvényes energetikai tanusítvánnyal. Ennek bemutatása, következő tulajhoz való eljuttatása nélkül ugyanis nem lehet eladni egy házat. Vannak azonban bizonyos kivételes esetek, amikor nincs szükség a tanúsítványra. Az oldalon ezeket is megtaláljuk, pontokba szedve.

A tanúsítvány ráadásul nem csak azért fontos, mert enélkül nem adható el a ház, hanem azért is, mert egy magasabb besorolású ingatlan – értelemszerűen – magasabb áron kínálható eladásra. Az e-tanusitas.eu ezért figyelmeztet arra is, hogy ne az eladás előtti utolsó pillanatban szerezzük be, hiszen lehet, hogy az energetikai tanusítvány miatt magasabb árat is kaphatnánk ingatlanunkért.

Kész dokumentum 5 egyszerű lépésben

Az e-tanusitas.eu tehát nem csak abban segít, hogy minden fontos információt közöl az energetikai tanusítvány fontosságáról, és jelentéséről, hanem egyúttal abban is segítséget nyújt, ha éppen szükségünk van új tanúsítványra.

A dokumentum igénylése és kézhez kapása az e-tanusitas.eu szolgáltatásával hihetetlenül gyors. Egyelőre nem is hiszem el, hogy egy ilyen bonyolult, jogi szempontból sok kockázattal járó papír elkészítése ilyen gyorsan és egyszerűen sikerülhet!

A folyamat ugyanis mindössze 5 egyszerű lépésből áll, melyekből az első igazából csak annyi, hogy felveszed a kapcsolatot a céggel, az utolsó pedig az, hogy várod a GLS futárt a kész dokumentummal. A további lépések során alig van feladatod: a helyszíni felmérést egy mérnök végzi el (az oldalról megtudhatod, milyen papírok előkészítésével segítheted az ő munkáját), az ennek során begyűjtött adatokat ő küldi tovább a cégnek szakembereinek, ők pedig elkészítik a kész tanúsítványt és postázzák neked.

Egy ingatlanhoz egyetlen példányban készül el a hivatalos energetikai tanusítvány. Ennek mindig az aktuális tulajdonosnál kell lennie, az adás-vételi folyamat során pedig figyelni kell arra, hogy átadása megtörténjen. Korábban már szóba került, hogy egy tanúsítvány alapvetően 10 évig érvényes. Az e-tanusitas.eu oldalban nagyon szimpatikus az, hogy 10 évig ők maguk is megőrzik a náluk készített tanúsítványokat. Így gondolom, hogy abban az esetben, ha bármi történne a dokumentummal azelőtt, hogy elévülne, nem szükséges új felmérést kérni, hanem csak a kész dokumentumot kell még egyszer kikérni.

A folyamat nem csak rövid és egyszerű, hanem meglehetősen gyors is: a felmérés után 24 órával megérkezhet hozzád a kész dokumentum. Ha pedig ennél sürgősebb a dolog, 12 órán belül is megkaphatod azokat az adatokat, amik például egy ingatlan eladásához már tökéletesen elegendőnek bizonyulnak.

Az e-tanusitas.eu nem csak az energetikai besorolás szintjének befolyásoló tényezői között említ környezetvédelmi szempontokat. Nekem a weboldal átolvasása során abszolút az volt az érzésem, hogy földünk megóvása nekik maguknak is nagyon fontos, ez pedig még inkább szimpatikussá tette őket. A zöld megoldások érdekében például lehetőséged van arra, hogy az elkészített energetikai tanusítványt nyomtatott formátum helyett e-mailben kérd el.

Összegezve tehát: az e-tanusitas.eu nagyon hasznos weboldal nem csak azoknak, akiknek energetikai tanusítványra van szüksége, hanem azoknak is, akik csak tájékozódnának a témában. Mára nekem biztosan ez lesz az esti mesém…