A perfekcionizmus és az alkoholbetegség problémája is sokakat érint, de mindenre van megoldás.

Szponzorált tartalom

alkoholizmus kezelése

alkoholizmus kezelése

Gyakran olvasok pszichológiai témában, a múltkor egy pszichológus blogját látogattam meg, aki közérthetően ír terápiás eseteiről. Az egyik legutóbbi bejegyzésében mesélt a következőkről.

Munkája során gyakran találkozik olyan felnőttekkel, akik fejlett intelligenciával és magas szintű érzékenységgel, empátiával, kreativitással rendelkeznek, emellett jellemző rájuk, hogy szeretnek új dolgokat tanulni, és gyakran sok érdeklődési körük van. Érzelemgazdagságuk és intellektusuk miatt nem könnyű barátokat vagy partnereket találniuk. A velük való sokéves munka során azt tapasztalta a szakember, hogy ezekre az személyekre különösen jellemző, hogy megtapasztalják a perfekcionizmus egyik vagy mindkét típusát. Ezek a kliensek nem azért vágnak bele a terápiába, mert küzdenek a perfekcionizmussal, vagy még nem is a tehetséggel járó kihívások miatt. A legtipikusabbnak mondható okok, amik miatt szakemberhez fordulnak ezek a személyek, a következők: szorongás, depresszió, gyermekkori trauma és párkapcsolati problémák.

A cikk írója ezután a perfekcionizmus két típusáról írt, ami szerintem nagyon érdekes.

Az „egészséges perfekcionizmust” megélő páciensei jellemzően nagyon magas követelményeket és elvárásokat támasztanak magukkal szemben. Szépségre, egyensúlyra, harmóniára, igazságosságra és precizitásra törekednek életük számos területén. Ez kívülről úgy tűnhet, mintha ezek a személyek folyamatosan egyre magasabbra tennék a lécet, amikor elérik az addig áhított célt, de nem félelemből, hanem az intellektuális kíváncsiságukból kifolyólag. Az ilyen típusú perfekcionizmust nem könnyű felismerni vagy megérteni. De végtére is: így fejlődünk mi. Azonban vannak kihívások, amelyek a perfekcionizmussal járnak, amikor mindent felemésztővé vagy félrediagnosztizálttá válik.

A másik típust, az „egészségtelen perfekcionizmust” bárki megtapasztalhatja, ha rosszul működő családban nő fel. Akikben gyermekként „egészségtelen perfekcionizmus” alakult ki és a fentebb leírt karakterjegyek illenek rá, gyakran megelőzték társaikat tanulmányi képességeik és eredményeik tekintetében. Ha szüleik, tanáraik túlságosan megdicsérték őket azért, mert okosak, vagy többször hangsúlyozták teljesítményeiket, akkor a gyerekek feltételhez kötötték az elfogadást és a szeretetet, amely azon alapul, hogy a legjobbak és mindenáron teljesítenek. Ahogy nőttek, ez a minta a kudarctól való szélsőséges félelembe, a halogatásba, a nehéz tevékenységek elkerülésébe és az általános szorongásba fajult. Önérzetük attól vált függővé, hogy mit csináltak, ahelyett, hogy kik ők – ha nem értek el a legmagasabb szintet, akkor értéktelennek érezték magukat.

Más pszichológiai problémákkal kapcsolatosan is igyekszem tájékozódni, így például figyelemmel követem a függőségek legújabb kezelési módjait is, a hazai rendszer működésének főbb mozzanatait. Nagyon örültem annak, amikor addiktológiai területen dolgozó ismerőseimtől arról hallottam, milyen jól működnek bizonyos rövid idejű bentlakásos módszerek. Az egyik ilyen hely, amiről hallottam, a Felépülők Családi Felépülési Központ volt, akiket meg is találhatunk az alábbi keresőkifejezéssel: Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés. A Felépülőket alkotó szakmai teammel már több médiaplatformon is találkozhattunk, ugyanis ment le róluk riport a televízióban, cikkek és rádióadások is születtek velük kapcsolatban, ezeket az oldalról is mind elérhetjük, ha esetleg lemaradtunk róla.

A honlap egyébként is nagyon információgazdag, de inkább lássuk részletesen a menüpontokat, szívesen bemutatom őket, hogy tudd, mire számíts, ha az oldalra kattintasz. Elöljáróban annyit mindenképp érdemes tudni, hogy az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés egy 28 napos bentlakásos időszakra alapszik. Mindezt egy állapotfelmérés és személyes konzultáció is megelőzi, tehát különböző szűrési alkalmak után lehet csak eldönteni, hogy a függő egyén minden szempontból alkalmas-e arra, hogy a programban részt vegyen.

Maga a honlap egy hosszú, alapos bemutatkozásként is tekinthető. A főoldalra kattintva egyből a Felépülők – Családi Felépülési Központ szőci helyszínéről készített kép fogad bennünket, ami szerintem nagyon jó és békés hangulatot sugároz. Az oldalon lentebb elolvashatjuk, mi vezette a három alapító tagot – akik egy család – erre az útra, valamint egy rövidebb interjúrészletet is olvashatunk, illetve pár gondolatot az Amerikából útnak indult Minnesota-modellről, amin e program alapjai is nyugodnak. A kezdőlapon már nagyjából azt is összefoglalják, mit is takar tulajdonképpen ez a komplex program. Az alapot, ahogyan már fentebb említettem is, a bentlakásos program adja, szemben a megszokott kezelési módok 1-2 órás konzultációival – teljesen más dinamika és hatás. Ott a szakemberrel való rövid találkozások között a kliens tulajdonképpen mindig egymaga van, míg a Felépülőknél szigorú szabályok (napirend) és meghatározott keretrendszer alapján telik az idő. Így a kliensnek lehetőségében áll új szokásokat elsajátítani, addig rejtett erőforrásait felfedezni az új körülmények között, felkészülni a „visszatérésre” otthonába. Fontos elem továbbá, hogy a 28 nap során a hozzátartozók sem maradnak ki a dolgokból, konzultációkon és előadásokon vesznek részt, és úgynevezett családi napok során találkozhatnak a bentlakókkal. Mindez azért kiemelendő, mert a modell szerint a környezet, a hozzátartozók szerepe is kulcsfontosságú a tartós felépüléshez. A szakmai teamben olyan segítők is közreműködnek, akik saját felépülési élménnyel rendelkeznek, így a nagyfokú megértés mellett kemény őszinteségre is számíthatnak a kliensek. A huszonnyolc nap elteltével a közös munka még nem ér véget, ugyanis utógondozás veszi ilyenkor kezdetét, nem engedik el az ügyfél kezét akkor sem, ha már visszatér otthonába.

Látható tehát, hogy az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés valóban egyedülálló a piacon. Ráadásul ez még csupán a főoldal volt a site-on belül, és máris mennyi mindent megtudhattunk! De haladjunk tovább sorban az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelést bemutató oldalon a következő menüponthoz, ami nem más, mint a Hozzátartozóknak szóló rész. Itt egy videós interjú tekinthető meg, valamint a család női tagja szól a weboldal látogatójához, aki hozzátartozóként élte át a férje és a fia függőségét is, azóta pedig ő segít másoknak megbirkózni annak érzésével, ha egy szerettünk alkoholbeteg. A következő menüpontban az árlistát találjuk. Az állapotfelmérés, egyéni és családi konzultáció, valamint a 28 napos komplex program díja mellett a szolgáltatásokat is összefoglalják röviden egy-egy mondatban, illetve azt, hogy mi történik pontosan az állapotfelmérésen és a konzultációkon. Az alkoholizmus kezelése menüpont alatt több különböző almenü kapott helyet, név szerint a 28 napos felépülési program az első, ahol részletesebb betekintést kaphatunk a négy hét lefolyásába. Alatta találjuk a galériát, ahol számos gyönyörű fotó kapott helyet, a terápiás ház mesébe illő környékét és magát a házat bemutatva. Még egy 3D-s körbejárás is helyet kapott az oldalon, hogy biztosan tudja az ember, mire számíthat. Az utolsó almenü pedig a Minnesota-modellt hivatott bemutatni egy kicsit hosszabban. A Rólunk menüpontban „véleményeket”, ajánlásokat olvashatunk, alatta a szakemberek bemutatkozását, majd a médiamegjelenéseket tudjuk megtekinteni. A két utolsó menüpont a Kapcsolat rész, ahol az elérhetőségeket találjuk, valamint a Blog, ahol számos hasznos bejegyzést érhetünk el, amelyek mind az alkoholizmus kérdéskörét boncolgatják különböző szemszögekből. Mindezt összefoglalva tehát egy nagyon profi weboldalról beszélünk, ami kifejezetten sok információt tár a látogatói elé. Számomra legalábbis igen meggyőző és szakmai, valamint bizalmat árasztó az egész.

Az Alkoholizmus kezelése FELÉPÜLÖK | Leszokás az alkoholról – komplex alkoholelvonó kezelés, magas arányú sikersztorival – számodra is elérhető. Ha te magad vagy egy szeretted érintett az alkoholfüggőséget illetően, ne félj felkeresni a Felépülők csapatát, vagy legalább a weboldalt! Biztos vagyok benne, hogy segítségre fogsz találni, ezért is mutattam be részletesen a weboldalt ebben a bejegyzésben.